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RECOMMENDATION TO NAESB EXECUTIVE COMMITTEE

                                       For Quadrant: WEQ
                                       Requesters:
ESS/ITS
                                       Request No.: 
WEQ 2006 Annual Plan Item 3(a)(x)
                                       Request Title:
Redirect with Rollover

1.  RECOMMENDED ACTION:
EFFECT OF EC VOTE TO ACCEPT RECOMMENDED ACTION:

   X Accept as requested


   X  Change to Existing Practice

      Accept as modified below


      Status Quo

      Decline

2.  TYPE OF DEVELOPMENT/MAINTENANCE

Per Request:




Per Recommendation:
      Initiation




      Initiation 

   X Modification




   X Modification

      Interpretation



      Interpretation

      Withdrawal




      Withdrawal

      Principle 




      Principle 

      Definition 




      Definition 

   X Business Practice Standard 


  X  Business Practice Standard 

      Document 




      Document 

      Data Element 



      Data Element

      Code Value 




      Code Value 

      X12 Implementation Guide


     X12 Implementation Guide

      Business Process Documentation

      Business Process Documentation

3.  RECOMMENDATION

SUMMARY:


In the FERC Order 676 under Docket RM05-5-000 dated April 25, 2006, the Commission directed NAESB to reconsider Standard 001-9.7 with respect to the granting of rollover rights on a redirect path “that is consistent with the Commission’s policy.”  Specifically, the FERC concluded that 

“Standard 001-9.7 does not specify clearly the parties’ responsibilities with respect to the ability of a customer requesting a firm redirect to obtain rollover rights on the redirect path.”   

Order 676 further clarified that

“Section 22.2 provides that, while a transmission customer’s request for new service on a firm basis is pending, the transmission customer retains its priority for service on its existing path, including rollover rights on its existing path.  However, once a transmission customer’s request for firm transmission service at new receipt and delivery points is accepted and confirmed, the new reservation governs the rights at the new receipt and delivery points and the transmission customer can obtain rollover rights with respect to the redirected capacity.  In addition, at the time the transmission customer’s request for the redirected capacity is accepted and confirmed, the transmission customer loses all rights to the original receipt and delivery points, including rollover rights associated with the original path.”
The ESS/ITS has reveiwed Order 676 and is recommending a change to WEQ Standard 001-9.7.  The Subcommittee feels this recommendation complies with the guidance provided by the Commission in all but one respect.  The following example was cited in the Order: 
“…if the transmission customer begins with points A to B, but redirects in month 4 to points C to D for the remainder of the one-year agreement, the transmission customer would have rollover rights only with respect to points C to D.”
In discussing this particular example, the ESS/ITS leaned heavily on the language from pro forma Section 22.2 which states “Any request by a Transmission Customer to modify Receipt and Delivery Points on a firm basis shall be treated as a new request for service in accordance with Section 17…”  The example cited by the Commission in Order 676 would seem to be at odds with this statement in that a new request for service of less than one year duration would not be considered a request for long-term firm service nor eligible for rollover rights as applicable in Section 2.2.  The ESS/ITS then questioned if a new request for service of under one year duration is not eligilble for rollover rights, why would an equivalent request for Redirect on a firm basis be granted those rights? The ESS/ITS therefore limited that for a Redirect on a firm basis to be considered eligible for rollover rights, the Redirect itself must be for long-term firm service.
Since the nature of long-term service with respect to rollover rights may be subject to change as a result of the OATT Reform NOPR (five years v. one year in duration), Standard 001-9.7 does not make specific reference to requests for one year or longer in duration, but cites requests qualifying under Section 2.2 of the pro forma OATT or as specified in the TP’s Tariff.
Recommended Standards:

Replace the current WEQ 001-9.7 Standard with the following:
001-9.7
For a Redirect on a Firm basis to be eligible for consideration of rollover rights, the following conditions must be met:

001-9.7.1
The term of the Redirect must be eligible for rollover rights per the pro forma OATT section 2.2 or as specified in the TP’s Tariff. 
001-9.7.2
The Redirect request shall be treated as any other new request for service.
001-9.7.3
The term of the Redirect must terminate coincident with the Parent Reservation.

001-9.7.4
At the time of confirmation of the Redirect request the rollover rights in the amount of the Redirect held under the Parent Reservation must not have been exercised.
001-9.7.5
Upon confirmation of the Redirect request, rollover rights shall be released from the Parent Reservation in an amount of capacity granted on the Redirect. 

4.  SUPPORTING DOCUMENTATION
a.  Description of Request:

b.  Description of Recommendation:

c.  Business Purpose:

d.  Commentary/Rationale of Subcommittee(s)/Task Force(s):

The ESS/ITS and the OASIS Task Force discussed this standard during the following meetings.  Interested parties are advised to review the minutes of these meetings for further background on the discussions that led to the formulation of this standards recommendation:

· OASIS Task Force Conference Call on May 26, 2006 - http://www.naesb.org/pdf2/weq_oasis052606dm.doc
· WEQ ESS/ITS Meeting on June 1-2, 2006 - http://www.naesb.org/pdf2/weq_ess_its060106dm.doc
· WEQ ESS/ITS Meeting on June 27-28, 2006 - 
· WEQ ESS/ITS Meeting on July 10-11, 2006

The ESS/ITS also posted a preliminary draft of the proposed standard recommendation for informal public comment from June 29, 2006 through July 7, 2006.  Comments were received from Southern Company Generation and Bonneville Power Administration.
3
July 11, 2006
Page 3

[image: image2.wmf] 

_1075620371.doc
[image: image1.png]|

Lo







